2/2/09

Ανοιξη εκδόσεων στην ελληνική λογοτεχνία

Δώδεκα συγγραφείς «βγαίνουν» στις προθήκες από το Μάρτη του 2009 με νέα βιβλία

Ανοιξη εκδόσεων στην ελληνική λογοτεχνία

Πολλά υποσχόμενη και με ενδιαφέροντα νέα βιβλία αναμένεται η άνοιξη του 2009 στον τομέα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλία που περιμέναμε και επιτέλους κυκλοφορούν και άλλα που δεν περιμέναμε αλλά έρχονται επιφυλάσσοντας πνευματικές περιπέτειες και εκπλήξεις. Η Ζυράννα Ζατέλη, η Αθηνά Κακούρη, ο Μάνος Κοντολέων, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Δημήτρης Σωτάκης, η Δήμητρα Κολλιάκου, ο Περικλής Μονιούδης, ο Μισέλ Φάις, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος με βιβλίο-έκπληξη είναι ανάμεσα στους Ελληνες συγγραφείς που περιμένουμε τα βιβλία τους αυτή την περίοδο.

- Στα βιβλιοπωλεία θα βρίσκεται σύντομα το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη, το δεύτερο της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους» (Καστανιώτης) στο οποίο η συγγραφέας ανασυγκροτεί και αναπλάθει το προσωπικό της σύμπαν και όπου οι ζωές των ανθρώπων μοιάζουν με επιμέρους μελωδίες μιας μεγάλης μουσικής συμφωνίας.

- Με σταθερές μυθιστορηματικές συντεταγμένες, αλλά με σύγχρονους προβληματισμούς, το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη, με τίτλο «Ξιφίρ Φαλέρ» (Καστανιώτης), το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα των αρχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

- Με νέο ερωτικό μυθιστόρημα επιστρέφει ο Μάνος Κοντολέων με τίτλο «Λεβάντα της Ατκινσον» (Πατάκης) και θέμα τον «ώριμο έρωτα», τη φθορά του γάμου, των σωμάτων και την καταλυτική παρουσία ενός τρίτου προσώπου.

- Νέο σπονδυλωτό μυθιστόρημα όμως και από τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο, με τίτλο «Απέραντα άδειο σπίτι» (Κέδρος). Επτά διαφορετικοί άνθρωποι αφηγούνται από μία ιστορία, όπου ο έρωτας συνδέεται αναπόφευκτα με το θάνατο. Κοινό θέμα των ιστοριών το «απέραντα άδειο σπίτι», το αδιέξοδο του ατομισμού.

- Νέο μυθιστόρημα όμως ετοιμάζει και ο Χρήστος Χωμενίδης. Ενα βιβλίο που θα αποτελέσει έκπληξη αφού ο συγγραφέας, που κατεξοχήν ασχολείται με σύγχρονα θέματα, κάνει φόντο της δράσης αυτή τη φορά την αρχαία Ελλάδα. Θέμα του η περιπλανώμενη ζωή ενός αοιδού, ενώ το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

- Ενα μυθιστόρημα που αμφισβητεί τα πρότυπα ευτυχίας και επιτυχίας του σύγχρονου ανθρώπου ετοιμάζει ο Δημήτρης Σωτάκης. Με τίτλο «Το θαύμα της αναπνοής» (Κέδρος) ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου αποδέχεται μία παράξενη θέση εργασίας με πολλά οικονομικά οφέλη, στην οποία όμως σταδιακά βρίσκεται εγκλωβισμένος και οδηγείται σε προσωπικό αδιέξοδο.

- Νέο μυθιστόρημα όμως ετοιμάζει και η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Δήμητρα Κολλιάκου, με τίτλο «Η αρρώστια των βουνών», που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Μάιο από τις εκδόσεις Πατάκη.

- Πολύ ενδιαφέρον αναμένεται το νέο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις με τίτλο «Πορφυρά γέλια», που επίσης θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη. Από τα Δεκεμβριανά μέχρι τη δίκη της 17 Νοέμβρη, και με άξονα την πορεία μιας πολύπαθης οικογένειας, το βιβλίο φιλοδοξεί να μεταφέρει τον ιστορικό πυρετό της χαμένης και ανεκπλήρωτης επανάστασης.

- Δύο μυθιστορήματα του ελληνικής καταγωγής Περικλή Μονιούδη, που σήμερα ζει στο Βερολίνο, θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις της Εστίας. Στο πρώτο με τίτλο «Η ξηρά» παρακολουθούμε ένα ταξίδι όπου αναζητούνται οι ελληνικές ρίζες με δέλεαρ ένα βιβλίο με συνταγές για γλυκίσματα. Το δεύτερο, με τίτλο «Η επιστροφή του Φρόυλερ», είναι αστυνομικό, όπου ο διακεκριμένος ανακριτής Φρόυλερ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του ευυπόληπτου βιομηχάνου Χάινριχ Μόζερ.

- Η αρχαία Ελλάδα είναι για μία ακόμη φορά το φόντο και το θέμα στο νέο μυθιστόρημα του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Ο ελληνικός κανόνας» (Ωκεανίδα), στο οποίο διερευνά το πραγματικά ενδιαφέρον θέμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο τέλος του ελληνικού κόσμου, μέσα από το οποίο βρίσκει αναλογίες σημερινές. Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλωστε ακόμη ένα βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, εξίσου ενδιαφέρον, για το δαιμόνιο του Σωκράτη.

- Στο μεταξύ «επί του πιεστηρίου» βρίσκεται το δεύτερο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Τζούμα «Εντελώς άγνωστος» (Καστανιώτης), για τη ζωή του στη Νέα Υόρκη.

- Τέλος, βιβλίο-έκπληξη αναμένεται από τον Πέτρο Τατσόπουλο, που για πρώτη φορά γράφει παιδικό! Τίτλος του «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι», όπου στην προκειμένη περίπτωση ο Σίσυφος είναι ένας γάτος λίγο τεμπέλης, λίγο φιλόσοφος και φυσικά απρόβλεπτος, όπως όλοι οι γάτοι.

ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028