6/2/09

Νέο βιβλίο για τη Διδώ Σωτηρίου με μια άγνωστη πτυχή του σπουδαίου έργου της

Η ματιά της Μικρασιάτισσας

Ένα βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου με κείμενά της για τη μεταπολεμική διεθνή πολιτική θα δει το φως της δημοσιότητας, μέσα από την έκδοση Διδώ Σωτηρίου: Τα πρώτα βήματα του ψυχρού πολέμου. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Πρόκειται για «ξεχασμένα» ή κρυμμένα στο διαμέρισμά της στην οδό Κοδριγκτώνος χειρόγραφα, όπως και για σειρά άρθρων στον «Ριζοσπάστη» την περίοδο 1945-1947.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ειδήσεις για τις «νέες πολεμικές θρυαλλίδες που άναψαν και διατηρούν στην Κίνα, την Ελλάδα, την Παλαιστίνη, την Ινδονησία και την Ινδοκίνα».

Γεγονότα που «όταν ο αναγνώστης ξεδιπλώσει την πρωινή εφημερίδα του κι αγκαλιάσει με μια πρώτη ματιά τους τίτλους των τηλεγραφημάτων, ξεχνά πολλές φορές τις χρονολογίες, αν είναι 1939 ή 1947, ξεχνά πως κερδήθηκε ένας φοβερός πόλεμος για να' ρθει μια μακρά περίοδος ειρήνης και ευημερίας σε έναν κόσμο δημοκρατικό, όπως του τον έταξαν και αυτοί και ο Τσώρστιλ, όταν έχυνε το αίμα του...».

Όσο για τα άρθρα, πρόκειται για 29 άρθρα τα οποία επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 174 που είχαν δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη», επί διεύθυνσης Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμου) μέχρι «την απότομη διακοπή της σχέσης της Διδώς με τον 'Ριζοσπάστη' και τη διαγραφή της από το ΚΚΕ το 1947».

Τα χειρόγραφα βρέθηκαν σχεδόν τυχαία στο διαμέρισμά της το 1995, όταν με την ανακαίνιση του διαμερίσματος, που είχε δωρίσει στην Εταιρεία Συγγραφέων, αποκαλύφθηκε μέσα από τους σοβάδες η... κρυψώνα.

Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Ν.Μπελογιάννης, Βασίλης Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Ζαγάρας.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028