20/6/09

7η Γιορτή Παραμυθιών: Εναν μύθο θα σας πω

Η αγάπη και ο έρωτας είναι οι άξονες της εφετινής 7ης Γιορτής Παραμυθιών που θα πραγματοποιηθεί στην Κέα από 4 ως 12 Ιουλίου

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους της, η 7η Γιορτή Παραμυθιών (διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών) θα λάβει και εφέτος χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα από τις 4 ως και τις 12 Ιουλίου στην Κέα. Τα εφετινά παραμύθια είναι αφιερωμένα στην αγάπη και στον έρωτα: αυτός είναι ο θεματικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η γιορτή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών (στα ελληνικά και στα αγγλικά), μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις ζωγραφικής, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Το φυσικό σκηνικό των εκδηλώσεων είναι οι ίδιοι οι χώροι του νησιού, δηλαδή τα αρχαία πλακόστρωτα μονοπάτια, οι παραλίες, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αλώνια, οι γραφικές κατοικίες με φόντο το δρυοδάσος, οι πλατείες, τα σοκάκια και τα γραφικά εκκλησάκια.

Στόχος της Γιορτής των Παραμυθιών είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς και της πολυσημίας και διαχρονικότητάς τους, ενώ μια ξεχωριστή εκδήλωση πολλαπλών αφηγήσεων και μουσικών δρώμενων θα υλοποιηθεί στην παραλία της αρχαίας πόλης Καρθαίας, αφού προηγηθεί πεζοπορία στα αρχαία μονοπάτια. Εκεί, παραμυθάδες και παραμυθούδες θα αφηγηθούν μύθους και παραμύθια από την αρχαία Ελλάδα ως τις ημέρες μας, ιστορίες της αρχαίας ελληνικής αλλά και της περσικής μυθολογίας, καθώς και πικάντικα ερωτικά παραμύθια από τα βάθη της Ανατολής, γεμάτα γυναικείες πανουργίες, όμορφες χανούμισσες και γλυκόπικρες παρεξηγήσεις.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η Γιορτή Παραμυθιών είναι ένα ολοζώντανο και εξελισσόμενο φεστιβάλ. Κάθε χρόνο έρχεται με νέες καινοτομίες (π.χ. αφήγηση με κόμικς) και πειραματισμούς μέσα από τους οποίους εξελίσσονται οι έννοιες της έκφρασης, της μάθησης, της διδασκαλίας και της ανταλλαγής γνώσης, σε αρμονία πάντα με τη φύση, την παράδοση και την τεχνολογία.

Εφέτος η γιορτή καλωσορίζει το ψηφιακό παραμύθι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο δηλώνει με την παρουσία του την πολιτιστική, επιστημονική αλλά και ερευνητική διάσταση της Γιορτής Παραμυθιών. Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο κορυφαίος γάλλος αφηγητής Αμπί Πατρίξ, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Compagnie du Cercle» και διευθυντής του διάσημου «La Μaison du Conte». Την Πέμπτη 9 Ιουλίου θα παρουσιάσει την παράσταση αφήγησης με τίτλο «Η αγάπη των παραμυθιών», ενώ το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών θα του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου μέλους.

Τ α «Παραμύθια Αγάπης και Ερωτα» ξεκινούν στις 4/7, με μια εκδήλωση-πάντρεμα της λαϊκής προφορικής παράδοσης με τη λαϊκή μουσική, ένα παραδοσιακό γλέντι με κρασί και τζιώτικους μεζέδες. Συμμετέχουν οι Τσαμπουνιέρηδες της Κέας και το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού Συλλόγου Σιμωνίδης ο Κείος. Είκοσι πέντε συνολικά εκδηλώσεις θα διοργανωθούν από τις 4 ως τις 12 Ιουλίου (όλες με ελεύθερη για το κοινό είσοδο). Ανάμεσά τους μουσικές ιστορίες από όλη την Ελλάδα, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Πόλη υπό τον γενικό τίτλο «Στ΄ αλώνι της αγάπης στα πλοκάμια του έρωτα»(7/7), δημοτικά, ρεμπέτικα αλλά και σύγχρονα έντεχνα τραγούδια, αφηγήσεις για παιδιά, κουκλοθέατρο («Ιπποπόταμοι, πειρατές, κατάρτια και βουτιές»), ψηφιακά παραμύθια, εκθέσεις ζωγραφικής, εικαστικά παιχνίδια για παιδιά κτλ.

Πληροφορίες: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, www.e-mythos.eu , e-mail: mythos@e-mythos.eu, τηλ. 210 4313.332, 6977 453.597, fax: 210 4313.322.

Γ. ΣΚΙΝΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028