3/6/09

Η σύγχρονη λογοτεχνία ρίχνει τα σύνορα

Η σύγχρονη λογοτεχνία ρίχνει  τα σύνορα

Οι τάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας βρέθηκαν στο στόχαστρο τριών νέων και ταλαντούχων συγγραφέων που συναντήθηκαν 28/5 με το αθηναϊκό κοινό στο Megaron Plus.

Ο Ιταλός Νικολό Αμανίτι, ο Γερμανός Ντάνιελ Κέλμαν και ο Περουβιανός Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, που θεωρούνται οι αναδυόμενοι αστέρες του σύγχρονου μυθιστορήματος αλλά τα βιβλία τους έχουν γίνει best seller παγκοσμίως, μίλησαν για τα θέματα που κυριαρχούν στα έργα τους, για τη σχέση της μυθοπλασίας με την πραγματικότητα, αλλά και για την έννοια της λογοτεχνικής ταυτότητας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από σύνθεση πολλαπλών πολιτισμών.

Περί μετανάστευσης
Συγγραφέας των βιβλίων «Εγώ δεν φοβάμαι» και «Με τις ευλογίες του Θεού», τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία παρότι δεν γράφτηκαν με τη συνταγή των best seller, ο 42χρονος Νικολό Αμανίτι είπε ότι στα βιβλία του μιλάει για τα προβλήματα στις σχέσεις γονιών και παιδιών διότι ο ίδιος είχε πάντα προβλήματα με τον πατέρα του.
Οπως είπε, «το μεγάλο πλεονέκτημα της λογοτεχνίας είναι ότι μέσα από αυτήν μπορούμε να ζήσουμε τις ζωές των άλλων». Για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία επεσήμανε: «Δεν πολυσκέφτομαι το θέμα ως συγγραφέας. Με ενδιαφέρει πώς αντιδρά η Ιταλία στη συνεχή μετανάστευση. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε στους μετανάστες μια δυνατότητα για το μέλλον, μια ελπίδα. Στην Ιταλία χρειαζόμαστε άλλη ματιά για να δούμε τους εαυτούς μας».

Μυθοπλασία
Συγγραφέας του περίφημου best seller «Η μέτρηση του κόσμου», ο 35χρονος Ντάνιελ Κέλμαν τόνισε ότι στα έργα του θέλει να διερευνήσει τη σχέση της μυθοπλασίας με την πραγματικότητα. Οπως είπε, «μου αρέσει να εφευρίσκω, να φτιάχνω ιστορίες, να διερευνώ άλλες ζωές. Νομίζω ότι η μυθοπλασία μερικές φορές προκαλεί φρίκη, όμως ακόμα μεγαλύτερη φρίκη προκαλεί η έλλειψη μυθοπλασίας στη ζωή». Για την Ευρώπη είπε: «Πάντα υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε θέματα εθνικής ταυτότητας. Ομως κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία είναι έργα μεταναστών. Ολα αυτά συνδέονται με τις νέες εμπειρίες και η μετανάστευση είναι πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Είναι αλήθεια ότι οι μετανάστες συγγραφείς παίρνουν τις δουλειές μας διότι είναι πολύ καλοί».

Παγκοσμιοποίηση
Με περουβιανή καταγωγή αλλά ζώντας δέκα χρόνια στην Ισπανία, ο 35χρονος Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, γνωστός για το μυθιστόρημά του «Κόκκινος Απρίλης», είπε ότι τον ενδιαφέρουν οι αποτυχημένοι συγγραφείς, οι μέτριοι, αυτοί που χάνονται. «Σπουδαίοι Ευρωπαίοι συγγραφείς είναι και οι Αμερικανοί. Σύντομα η ευρωπαϊκή λογοτεχνία θα πάψει να είναι ευρωπαϊκή όπως και η λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία θα πάψει να είναι λατινοαμερικάνικη γιατί θα είναι παγκόσμια».
- Τα βιβλία των συγγραφέων κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης.

Είπαν:

Καλός είναι ο συγγραφέας που κινητοποιεί τη μνήμη του αναγνώστη. Πιστεύω ότι ένας συγγραφέας είναι καλός όταν με λίγα λόγια καταφέρνει να μας οδηγήσει σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε”
Νικολό Αμανίτι , Ιταλός συγγραφέας


Η καλή λογοτεχνία μάς κάνει να ζήσουμε άλλες ζωές χωρίς την οδύνη να τις ζούμε. Την ομορφιά δεν μπορεί κανείς να την περιγράψει. Ο Εμάνουελ Καντ είπε ότι τα έργα τέχνης είναι παραδείγματα ενός κανόνα που δεν γνωρίζουμε”
Ντάνιελ Κέλμαν, Γερμανός συγγραφέας


Καλή είναι η λογοτεχνία που γεννάει συναισθήματα και σε κάνει να γίνεις κάποιος άλλος. Η πραγματικότητα δεν αρκεί. Η ζωή είναι μια επανάληψη. Θέλουμε κάτι παραπάνω. Οι ωραίες ιστορίες μάς δίνουν άλλες ζωές”
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Περουβιανός συγγραφέας

ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028