1/6/09

Και λογοκρισία από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου

Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΟ εκδοτικός οίκος Einaudi, ιδιοκτησίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αρνήθηκε να εκδώσει το τελευταίο βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου σε ιταλική μετάφραση, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό L' Espresso.

Το βιβλίο του Σαραμάγκου συγκεντρώνει όλα τα κείμενα, τα οποία ο συγγραφέας έχει «ανεβάσει» στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, και στα οποία αναφέρεται κυρίως σε πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής.

Σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, η απόφαση του εκδοτικού οίκου οφείλεται στους πολύ αυστηρούς τόνους του Σαραμάγκου όταν αναφέρεται στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στα κειμενά του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Τι σημασία μπορεί ναΖοζέ Σαραμάγκου έχει στην πατρίδα της μαφίας και της Καμόρα το ότι αποδείχθηκε πως ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ένας εγκληματίας;» ενώ σε άλλο σημείο των γραπτών του ο Πορτογάλος Νομπελίστας τονίζει: «Ο ιταλικός λαός επιδεικνύει αδιαφορία προς κάθε προβληματισμό ηθικού χαρακτήρα».

Από την πλευρά του, ο οίκος Εinaudi απαντά ότι «αποφασίσαμε να μην εκδώσουμε το Τετράδιο του Σαραμάγκου, διότι σ' αυτό μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι ο Μπερλουσκίνι είναι εγκληματίας. Ανεξαρτήτως από το ποιος πολιτικός θίγεται ο εκδοτικός μας οίκος εγγυάται την ελεύθερη άσκηση κριτικής, αλλά αρνείται να προσυπογράψει μια κατηγορία που θα τύγχανε δικαστικής καταδίκης».

Βέβαια, ο 87χρονος συγραφέας θα δημοσιεύσει τελικά τα δοκιμιά του στην Ιταλία, αλλά με τον οίκο Bollati Boringhieri.

Aπαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας Corriere della Sera τόνισε: «Δεν θα εκδώσω το βιβλίο μου με την Einaudi, διότι στα γραπτά μου ασκώ κριτική, χωρίς λογοκρισίες και περιορισμούς, στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι πρωθυπουργός, αλλά και ιδιοκτήτης του εν λόγω εκδοτικού οίκου, όπως και τόσων άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης».

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που έχει προκύψει θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί γραφική. Αλλά το γεγονός ότι ένας πολιτικός συγκεντρώνει στα χέρια του τόση ισχύ, μας κάνει να φοβόμαστε για την ποιότητα της Δημοκρατίας» σημειώνει ο βραβευμένος συγγραφέας.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028