8/6/09

Στη Μέριλιν Ρόμπινσον το «γυναικείο» βραβείο λογοτεχνίας

Η Μέριλιν Ρόμπινσον συγκρίνεται με μεγάλους μάστορες της γραφής, όπως ο Ναμπόκοφ και ο ΚόνραντΗ Αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον, που κέρδισε με το βιβλίο της «Home» το «Orange», ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά βρετανικά βραβεία, που αφορά, όμως, αποκλειστικά γυναίκες συγγραφείς, είναι... ο εφιάλτης κάθε σύγχρονου εκδότη.

Η Μέριλιν Ρόμπινσον συγκρίνεται με μεγάλους μάστορες της γραφής, όπως ο Ναμπόκοφ και ο ΚόνραντΕίναι τόσο χαμηλών τόνων που δεν ξέρουν πώς να την αντιμετωπίσουν: αν και εμφανίσιμη, αρνείται να βάλει φωτογραφία ακόμα και στο «αυτί» των βιβλίων της, γράφει βασανιστικά αργά και ο τρόπος που ζει αδυνατεί να προσφέρει έναν ελκυστικό μύθο για την προώθηση των βιβλίων της.

Η Μέριλιν Ρόμπινσον πράττει σοφά. Γιατί να αναστατώνει τον λογοτεχνικό κόσμο με επουσιώδη θέματα, αφού με την παρθενική της εμφάνιση στη λογοτεχνία, το 1981, με το βιβλίο «Housekeeping» ήταν υποψήφια για το βραβείο Πούλιτζερ; Με το «Gilead», το δεύτερο βιβλίο που ολοκλήρωσε είκοσι τρία χρόνια μετά (!), κέρδισε το Πούλιτζερ. Το τρίτο της μυθιστόρημα, το «Home», με θέμα την ιστορία ενός άσωτου υιού, της χαρίζει το «Orange». Ανάμεσα στις συγγραφείς που το έχουν πάρει από τη θέσπισή του, το 1996, είναι η Ζέιντι Σμιθ («Στην ομορφιά που χάνεται» - «Ψυχογιός»), η Αμερικανίδα Λάιονελ Σρίβερ («We Need to Talk About Kevin») , η Νιγηριανή Τσιμαμάντα Αντιτσι («Δακρυσμένος ήλιος», εκδόσεις «Ψυχογιός») κ.ά.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνη. Η πρόεδρός της Φι Γκλόβερ δήλωσε: «Το διάβασα τρεις φορές και κάθε φορά το έβρισκα ακόμα καλύτερο, πιο ουσιαστικό και εμβριθές. Η Ρόμπινσον επιτυγχάνει να περιγράψει ένα κομμάτι της ζωής που, αν και όλοι γνωρίζουμε, αδυνατούμε να διαχειριστούμε». Ο Τζόναθαν Ρούπιν, διευθυντής προώθησης των βιβλιοπωλείων Foyles, τη χαρακτηρίζει στον «Γκάρντιαν» «ως μία από τις σπουδαιότερες στιλίστριες του πεζού λόγου στη λογοτεχνία των τελευταίων χρόνων».

Κι όλα αυτά για ένα βιβλίο στο οποίο φαινομενικά δεν συμβαίνει τίποτε. Το «Home», όπως και το προηγούμενο βιβλίο της, εκτυλίσσεται στα ταπεινά προάστια της Αϊόβα, κοντά στο κολέγιο που η ίδια διδάσκει δημιουργική γραφή. Οι ήρωές της δεν πηγαίνουν πουθενά, συναναστρέφονται μόνο τους γείτονές τους, περιφέρονται σε πόλεις που παραμένουν βασανιστικά ίδιες και ανιαρές. Ο Τζακ, ο ήρωας του «Home», είναι το «μαύρο πρόβατο» μιας οικογένειας. Επιστρέφει σπίτι ύστερα από 20 χρόνια απουσίας και καλείται να διαχειριστεί τη σχέση με τον νεκρό πατέρα του και με την αδελφή του. Υπογείως στο λογοτεχνικό κόσμο της Ρόμπινσον παρεισφρέουν ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος: τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διεκδικήσεις των γυναικών, η πίστη και η ανεπάρκειά της. Με μια γραφή, όμως, εξαίσια, λεπτών αποχρώσεων που, όπως σημειώνει η κριτική, «δίπλα της αρκετά βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας μοιάζουν θαμπά και παιδαριώδη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028