4/11/09

Σελίδες για τα βιβλία και τις ιδέες: “The Athens Review of Books”, “Book Press”, “Bookmarks”

Το «The Athens Review of Books» εντείνει τον ανταγωνισμό στα έντυπα του είδους Με ξενόγλωσσο τίτλο -«The Athens Review of Books»- ένα νέο έντυπο έρχεται να προστεθεί στο τοπίο της αγοράς του βιβλίου. Αυτό το συγκεκριμένο δεν θα είναι free press, αλλά θα πουλιέται στα περίπτερα στην τιμή των 5 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά του από τα πολλά έντυπα για το βιβλίο που κυκλοφορούν ήδη, και αρκετά διατίθενται στα stands των free press. Βασικό περιεχόμενό του είναι οι «αναλυτικές, διεξοδικές, κριτικές αναλύσεις βιβλίων, από κατά τεκμήριο πολύ ειδικούς να ασκήσουν αυτή τη δουλειά: επιστήμονες και δημοσιογράφους», λέει το editorial που προφανώς συνυπογράφεται από τους δύο διευθυντές του νέου έντυπου (Μανώλη Βασιλάκη και Ηλία Κανέλλη). Επιμένουν όμως ότι δεν πρόκειται για ένα περιοδικό με κριτικές βιβλίου. Απλώς, τα βιβλία «ακόμα και στην εποχή του Internet, παραμένουν οι πιο άρτιες πηγές τεκμηριωμένης γνώσης». Θα διαβάζουν λοιπόν βιβλία, θα τα προσεγγίζουν, θα τα κρίνουν, και μ’ αυτόν τον τρόπο θα παρεμβαίνουν σε θέματα ιδεών της εποχής μας.

Πάντως, το δείγμα του πρώτου τεύχους, από το οποίο ήδη διαβάσαμε αρκετά κείμενα, υπόσχεται μια διαφορετική προσέγγιση της βιβλιαγοράς και της «αγοράς» των ιδεών. Στις σελίδες του φιλοξενούνται: ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Αμερικανό συγγραφέα και στοχαστή Φίλιπ Ροθ, καθώς και κείμενα με άγνωστες πτυχές για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, του οποίου η δίκη άρχισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την ιστορία της Εξελικτικής, από τον Δαρβίνο ώς τις μέρες μας, για τα ελληνοτουρκικά, για τον Δημοκρατικό Στρατό και την ιστοριογραφία, για την εθνική λογοτεχνική εσωστρέφεια, για τη θρησκοληψία και τον αθεϊσμό, για το φαινόμενο Μάικλ Τζάκσον, για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά», κ.ά. Ενα έντυπο που επιδιώκει να καλύψει τα κενά στον χώρο των έντυπων ιδεών με καλόγουστη και ανάλαφρη σελιδοποίηση.

Δίπλα στο καινούργιο έντυπο, στην αγορά του βιβλίου «ρίχνονται» άλλα δύο free press. Το τρίτο τεύχος του Book Press κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και από τη σελιδοποίηση και τη θεματολογία του είναι σαφές ότι απευθύνεται σ’ ένα περισσότερο νεανικό κοινό, και «παίζει» πιο πολύ με βιβλία που κινούνται και αφορούν ευρύτερα την αγορά βιβλίου. Στο τρίτο τεύχος υπάρχει αφιέρωμα στον έρωτα, συνέντευξη του Μένη Κουμανταρέα, παρουσιάσεις πολλών από τα νέα βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, κ.λπ.

(Κάντε κλικ να διαβάσετε το Book Press #02 σε full screen:)

Στις 25 Νοεμβρίου, στα stands των free press θα βρίσκεται ένα ακόμα έντυπο με έμφαση στο βιβλίο. Τίτλος του «Bookmarks», θα έχει 48 σελίδες, τιράζ 20 χιλ. αντιτύπων, θα περιλαμβάνει κριτικές, συνεντεύξεις και αφιερώματα και θα κυκλoφορήσει από τις άγνωστές μας εκδόσεις «Χαραμάδα». Μια ιδιαίτερη κινητικότητα που δεν αφορά μόνο τον Τύπο, αλλά και την αγορά του βιβλίου, η οποία επίσης διαρκώς διαφοροποιείται.

Της Ολγας Σελλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028