1/11/09

Χειρόγραφα Ελλήνων δημιουργών

Το χειρόγραφο ποίημα του Κ. Βάρναλη

Το λογοτεχνικό περιοδικό«Η Λέξη», με αφορμή τo 200ό τεύχους του, διοργανώνει μια μεγάληέκθεση χειρογράφων Ελλήνων δημιουργών, με τίτλο «Scriptamanent». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 3/11 (8.30μμ) στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 - Γκάζι) και θα διαρκέσει μέχρι τις 17/11 (10πμ - 8μμ, είσοδος ελεύθερη).

Λογοτέχνες οι ίδιοι, οι εκδότες του περιοδικού (Αντώνης Φωστιέρης - Θανάσης Νιάρχος), με τη μελαγχολική σκέψη ότι στην ηλεκτρονική εποχή μας «η "χειροποίητη" γραφή τείνει να εκλείψει ως είδος», συγκέντρωσαν περισσότερα από 200 πρωτότυπα χειρόγραφα ποιητών και πεζογράφων, αλλά και σκηνοθετών (λ.χ του Αλέξη Μινωτή), ηθοποιών, συνθετών και εικαστικών (λ.χ. του Γιάννη Τσαρούχη), από τις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι πρόσφατα, καθώς δεν έχουν εκλείψει ακόμη εντελώς οι δημιουργοί που αγαπούν τη χειρόγραφη γραφή, την «τέχνη του παπύρου», όπως την έλεγε ο Γιάννης Τσαρούχης. Τα χειρόγραφα θα συνοδεύονται με φωτογραφία του δημιουργού τους.

Μεταξύ των παλαιότερων χειρογράφων είναι και ένα χειρόγραφο, με το παρακάτω τετράστιχο σατιρικό ποίημα του Κώστα Βάρναλη, με τίτλο «Πρωτοχρονιάτικο» και με την υπότιτλη σημείωση («1931, όταν η "Ιερά Σύνοδος" αφόρισε τους "μαλλιαροκομμουνιστές")». (Το ποίημα σάρκαζε τη δίωξη και την καταδίκη από την εκκλησία του δημοτικιστών δασκάλων, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γληνό, δίωξη που είχε υποστεί παλαιότερα και ο Βάρναλης).

«Σαράντα σβέρκοι βωδινοί με λαδωμένες μπούκλες/ σκεμπέδες σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούνες,/ ξετσίπωτοι, ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι,/ ντυμένοι στα μαλάματα, κ' επίσημοι κι ωραίοι».

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028