24/11/09

Κυκλοφόρησε αδημοσίευτο έργο του Ναμπόκοφ

image Ένα αδημοσίευτο και ημιτελές μυθιστόρημα του πασίγνωστου Ρώσου εμιγκρέ συγγραφέα Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, με τίτλο «Το πρωτότυπο της Λόρα», κυκλοφόρησε, τριανταδύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ταυτόχρονα στα βιβλιοπωλεία της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.
Μετά την ευρύτατη διαφημιστική εκστρατεία για την κυκλοφορία του, στη Νέα Υόρκη διοργανώθηκε μία ειδική βραδιά για την παρουσίαση του βιβλίου, με πολλές εκδηλώσεις, παρουσία και του Μπράιαν Μπόιντ, βιογράφου του συγγραφέα της περίφημης «Λολίτα».
Ο Ντμίτρι Ναμπόκοφ, 75 ετών, γιός του συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή το 1977, αμφιταλαντεύθηκε επί μακρόν έως ότου εμπιστευθεί το χειρόγραφο του πατέρα του στον λογοτεχνικό ατζέντη Άντριου Γουάιλι, ο οποίος διαπραγματεύθηκε τα δικαιώματα του βιβλίου με τους εκδοτικούς οίκους Knopf/Random House στις ΗΠΑ και Penguin στη Βρετανία.
Η έκδοση του βιβλίου αυτού, κατά παράβαση της επιθυμίας του συγγραφέα του, που πριν τον θάνατό του είχε αφήσει παραγγελία να καταστραφεί, υπήρξε το αντικείμενο παθιασμένων συζητήσεων σε συνέδρια λογοτεχνίας και σε άρθρα, τα οποία εξακολουθούν να αναφέρονται σε έναν από τους μεγάλους συγγραφείς του 20ου αιώνα.
«Είναι η ιστορία ενός άνδρα που χάνει τη κόρη του και βρίσκει σε ένα άλλο κοριτσάκι 12 ετών όχι ένα ερωτικό αντικείμενο, μα ένα είδος υποκατάστατου της νεκρής», τονίζει ο Μπόιντ. «Πιστεύω πως δεν μπορεί να θεωρηθεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Ναμπόκοφ, παρ’ όλα ταύτα παραμένει ένα σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα».
«Όταν η (σύζυγός του) Βέρα και ο Ντμίτρι Ναμπόκοφ με είχαν ερωτήσει τι πιστεύω ότι έπρεπε να κάνουν με το χειρόγραφο, τότε τους είχα απαντήσει πως όφειλαν να το καταστρέψουν, όπως τους είχε ζητήσει ο ίδιος ο συγγραφέας να κάνουν, αλλά τώρα είμαι πολύ ευτυχής που δημοσιεύθηκε», πρόσθεσε ο βιογράφος του.
Κλεισμένα σε τραπεζική θυρίδα στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου πέθανε ο Ναμπόκοφ, τα 138 δελτάρια, που συνιστούν το corpus του «Πρωτοτύπου της Λόρα» θα πωληθούν--σύμφωνα με το αμερικανικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας NPR--σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις, σε μία ακόμη άγνωστη ημερομηνία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028