29/3/10

1ο Βραβείο Ποίησης στον Πέτρο Κασιμάτη στην Αργεντινή

Πέτρος Κασιμάτης To 1o Βραβείο Ποίησης απένειμε στον Πέτρο Κασιμάτη η Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων στην αίθουσα Μπόρχες της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μπουένος Άιρες. Το βραβείο δόθηκε για το έργο του "Σαμαρκάνδη, στο αρχαίο Αστεροσκοπείο".

Τιμήθηκε ανάμεσα σε 200 υποψηφιότητες απ’ όλο τον κόσμο που εκπροσωπούσαν αρκετές χώρες. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μπόρχες, από τον Αntonio Las Eras, γενικό γραμματέα της Ένωσης Συγγραφέων Αργεντινής (SADE), την πρόεδρο της οργάνωσης Νόστος Δρ Chr.Tsardikos, παρουσία του προέδρου της SADE Alexandro Vacaro, καθώς και πολλών συγγραφέων της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ δόθηκε συνέντευξη Τύπου όπου μίλησαν για τη μεγάλη τιμή στο πρόσωπο του δημοσιογράφου-συγγραφέα ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτης, o επ. διδάκτωρ θεατρολογίας Κ. Γεωργουσόπουλος, ο πρώην υπουργός καθηγητής Πρ. Παυλόπουλος, ενώ κείμενα του ποιητή διάβασε ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ενώ σε πρώτη εκτέλεση αποδόθηκε το μελοποιημένο έργο «ο Ιερός Αριθμός 7» που προσέγγισε μουσικά ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Κασιμάτης είναι έγκριτος πολυβραβευμένος για τη δουλειά του δημοσιογράφος, αλλά κατορθώνει να είναι και επιτυχημένος ποιητής. Κέρδισε το διεθνές βραβείο επάξια…».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στη σημαντική αξία του ποιητικού έργου του Π. Κασιμάτη, που τον οδήγησε να προσεγγίσει μουσικά τους θησαυρούς του.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μιλώντας για το βραβευμένο έργο τόνισε ότι «η μέθοδος του Κασιμάτη είναι μια ποιητική ανασκαφή. Το βραβευμένο έργο του είναι σαν συγκολλημένο αγγείο από θραύσματα ιστορικής περιπέτειας. Ο ίδιος ακολουθεί μια παράδοση που ξεκινά από τον υπερρεαλισμό, τον Ελύτη και τον Κακναβάτο…».]

Το έργο του Π. Κασιμάτη που βραβεύτηκε στην Αργεντινή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Μαράκανδα" και είναι μια συλλεκτική έκδοση μιας μυθολογίας της οποίας τα κλειδιά έχουμε χάσει. Τα μυστικά σύνεργα αυτής της ποίησης που μεταφράστηκε ήδη στα ισπανικά είναι αρχέτυπα της κοσμογένεσης, σύμβολα, κρυμμένοι αριθμοί, βασιλιάδες και θησαυροί, αρχαία αστεροσκοπεία, μυθικές αυτοκρατορίες στην Ασία αλλά και τη θρυλική Σαμαρκάνδη (η αρχαία Μαράκανδα) - τόπος ιερός στο Βασίλειο της Βακτριανής.

Το εξώφυλλο του βιβλίου διακοσμείται με ένα νόμισμα -το μοναδικό που βρέθηκε στην Κεντρική Ασία- και ανήκει στο ελληνο-ινδικό βασίλειο και αναπαριστά έναν άνδρα που γυρίζει τον τροχό του κάρμα. Τα θέματα του βιβλίου έχουν άξονα τη μεταφυσική, τη φωτιά, το χρυσάφι, το χρόνο, τα ξόρκια των μυημένων, το μυστηριακό και το μυστηριώδες, το ξίφος του προφήτη, την Ανατολή των σούφι, τον Μέγα Αλέξανδρο και τις αλληγορίες της μάχης, το χαμένο παράδεισο.

Πρόκειται για όλες εκείνες τις αθέατες όψεις που ανακάλυψε ο ρεπόρτερ Πέτρος Kασιμάτης, ολοκληρώνοντας δημοσιογραφικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες (Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή, Ν. Α. Ασία), αλλά και σε τόπους που ο μύθος άφησε σημαντικά ίχνη (Βαβυλώνα, Αρχαία Νινευή, ιερές πόλεις των Μάγια, έρημος της Ιουδαίας κ.ά.)

Το βιβλίο "Μαράκανδα" κοσμείται με τέσσερις ζωγραφιές του Γιώργου Σταθόπουλου που έχουν άξονα την Αργώ και το Χρυσόμαλλο δέρας, τον Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα, μα και γυναικείες θεότητες του Ελληνο-Βακτριανού Βασιλείου.

Τέλος, ένα μουσικό ταξίδι στην Κεντρική Ασία είναι το cd του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Σαμπουτίν -το οποίο εμπεριέχεται στο βιβλίο σε έξι ορχηστρικά μέρη- εμπνευσμένο από το έργο του Πέτρου Κασιμάτη.

Ο Πέτρος Κασιμάτης είναι δημοσιογράφος στη Βουλή των Ελλήνων, έχει εργαστεί σε γνωστά ΜΜΕ κι έχει ταξιδέψει με όλα τα μέσα στις πέντε ηπείρους. Επίσης, έχει γράψει τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία, έχει τιμηθεί με το βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση, ενώ αποστολές και αποκλειστικότητές του έχουν απασχολήσει ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή μέσα όπως η εφημερίδα Le Monde και το BBC.
Σήμερα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ. Με το ποιητικό του έργο έχουν ασχοληθεί ο Πανεπιστημιακός Γ. Μπαμπινιώτης, η καθηγήτρια του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού Ναταλία Μορελεόν, ο Ευγένιος Αρανίτσης κ.ά. Έχει μεταφραστεί στα ισπανικά, γαλλικά, ρωσικά και ρουμανικά. Το έργο του το έχει προσεγγίσει μουσικά ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028