8/3/10

Το ζοφερό «1984» του Οργουελ στη σκηνή

image Βασισμένη στο «1984» του Τζορτζ Οργουελ είναι η ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζεται στο «Bios Main» σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη. O καλλιτέχνης, με ενδιαφέρουσα παρουσία στη μουσική («Timemachine») και τον κινηματογράφο («Ροζ»), δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στο θέατρο. Επέλεξε το έργο του Οργουελ, το οποίο αντιμετωπίζει μέσα από τη δική του ματιά. Το «1984» είναι η τελευταία μυθιστορηματική εργασία του συγγραφέα. Θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη.

Το 1984 πια είναι παρελθόν. Οταν, όμως, γράφτηκε από τον Τζορτζ Οργουελ στη δύση της δεκαετίας του ‘40, το μέλλον ήταν αβέβαιο. Ο Οργουελ, πολιτικός αναλυτής ο ίδιος, εμπνευσμένος από τις απολυταρχικές μεθόδους του Χίτλερ και του Στάλιν, οραματίστηκε ένα ζοφερό μέλλον που στην εποχή του τρόμαξε, αλλά πια αποτελεί την καθημερινότητα όλων μας. Γιατί πραγματικά, πάνω απ’ όλα, το 1984 περιγράφει την ήττα. Την ήττα του παλιού ανθρώπου, του ανθρώπου που γνωρίζουμε, από τον νέο άνθρωπο. Ενα νέο είδος ανθρώπου, χωρίς συναισθήματα, χωρίς ορμή, χωρίς ανάγκη για αλλαγή. Του ανθρώπου που αυτή τη στιγμή εκκολάπτεται στην κοινωνία μας.

Ο Ουίνστον Σμιθ είναι ο ήρωας του βιβλίου. Ενα «ανθρωπάκι» που ταπεινά θα σηκώσει το ανάστημά του για λίγο σαν μια χελώνα που βγαίνει από το καβούκι της για να ξαναμπεί αμέσως τρομαγμένη μέσα. Το «1984» περιγράφει ακριβώς αυτό το βλέμμα πάνω από το έδαφος. Τη μοναχική προσπάθεια του Ουίνστον Σμιθ να αντιδράσει. Να σπάσει τα ανύπαρκτα δεσμά του. Η προσέγγιση του κινηματογραφιστή και μουσικού Αλέξανδρου Βούλγαρη είναι ακριβώς αντίθετη με αυτά που πρεσβεύει το ολοκληρωτικό καθεστώς που περιγράφεται στο βιβλίο. Παίζουν: Αργύρης Θανάσουλας, Γιάννης Λασπιάς, Αγγελική Καρυστινού, Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Αλέξανδρος Βούλγαρης.

Αντιγόνη Καράλη  

Έναρξη: 11/02/2010 - Λήξη: 28/03/2010 - στο Bios

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης
Ηθοποιοί: Αργύρης Θανάσουλας (Γουίνστον Σμίθ- Μεγάλος Αδελφός),
Γιάννης Λασπιάς (Ο'Μπράιαν), Αγγελική Καρυστινού (Τζούλια),
Ιωάννα Σταυροπούλου (Τζούλια), Δάφνη Μανούσου (Τζούλια),
Λεονάρντο Σφοντούρης (Τηλεοθόνη- Εκπρόσωπος Κόμματος),
Αλέξανδρος Βούλγαρης ( Αρουραίος πιανίστας)

€15, €10 (φοιτητικό) - Πέμπτη-Κυριακή: 21:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028