19/6/09

Γερμανικό βραβείο σε Ιταλό συγγραφέα

Στον Ιταλό συγγραφέα Κλάουντιο Μάγκρις απονεμήθηκε την Πέμπτη ένα από τα εγκυρότερα ευρωπαϊκά λογοτεχνικά βραβεία, το ετήσιο German Book Trade Peace Prize. Το βραβείο, που θεσπίστηκε το 1950 από το γερμανικό σύνδεσμο εκδοτών και βιβλιοπωλών, απονέμεται συνήθως σε συγγραφείς ή δοκιμιογράφους, που με το έργο τους προάγουν την κατανόηση μεταξύ αντιμαχομένων εθνών και εθνικών ομάδων.

Ο 70χρονος Μάγκρις, συνταξιούχος καθηγητής Γερμανικών, έχει συγγράψει σειρά βιβλίων για την ιστορία του 20ού αιώνα, έχει μεταφράσει πολλούς Γερμανούς συγγραφείς στα ιταλικά και αρθρογραφεί σε εφημερίδες. Πολλά από τα γραπτά του πραγματεύονται την αλληλένδετη φύση των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στις δύο πλευρές των Άλπεων, ενώ ένα από τα διασημότερα βιβλία του, το Danubio, «διατρέχει» τον ποταμό Δούναβη από τις πηγές έως τις εκβολές του.

Σύμφωνα με τους κριτές, ο Μάγκρις «έχει ένα μοναδικό λογοτεχνικό ύφος, που συνδυάζει το στοχασμό, τα γεγονότα και τη φαντασία» και αναδεικνύει τη διαφορετικότητα ως δημιουργική δύναμη, υπό τον όρο ότι γίνεται σεβαστή.

via

1 σχόλιο:

Βασίλης Καραγιώργος είπε...

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διήγηση το βιβλίο του ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028