1/3/09

Απόψε τρώμε στης Αγκάθα

Με ατμόσφαιρα του '50 και στιλ βρετανικό το μικροσύμπαν των διακοπών της Αγκάθα Κρίστι, έπειτα από μια ανακαίνιση πεντέμισι εκατομμυρίων λιρών, ανοίγει τις πύλες του

Τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, οικογένεια και καλεσμένοι μαζεύονταν στο σαλόνι να ακούσουν τη βασίλισσα του εγκλήματος να διαβάζει κεφάλαια ολόκληρα από το τελευταίο θρίλερ της και προσπαθούσαν να μαντέψουν «ποιος το έκανε». Οταν όλοι αποσύρονταν και ήταν σίγουρη πως δεν την άκουγε κανείς η Αγκάθα Κρίστι, που ντρεπόταν για το μουσικό της ταλέντο, έπαιζε στο μεγάλο πιάνο με ουρά.
Για πρώτη φορά οι φανατικοί λάτρεις της θα μπορούν να δουν το πραγματικό σκηνικό, όπου όλα αυτά τα εγκλήματα και οι ένοχοι πρωτοσυνελήφθησαν από τη διάσημη συγγραφέα. Το αγαπημένο εξοχικό σπίτι της στο Ντέβον, το «Γκρινγουέι», που η ίδια περιέγραφε ως το «ωραιότερο μέρος στον κόσμο», θα ανοίξει όχι μόνο σε επισκέπτες, αλλά και σε εκείνους που θα ήθελαν να μείνουν για λίγο εκεί, αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 τυχερούς.

«Θέλω οι επισκέπτες να νιώθουν την αίσθηση και τη μαγεία του χώρου, που ένιωθα και εγώ με την οικογένειά μου όσο ζούσαμε εδώ τις δεκαετίες του '50 και του '60», δήλωσε σχετικά ο Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονός της Κρίστι.

Ο Βρετανικός Οργανισμός Προστασίας Αρχαιοτήτων δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου. Εδωσε σχεδόν πεντέμισι εκατομμύρια λίρες για την ανακαίνιση που έφερε ολόκληρο το κτίσμα στην κατάσταση που είχε στις ημέρες της δόξας του, στη δεκαετία του 1950.

Ετσι, εκτός από το σαλόνι, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και την κρεβατοκάμαρα της συγγραφέως, με τους κρεμ τοίχους και τη θέα στη λίμνη. Ενώ από τον Απρίλιο θα ανοίξει και η τραπεζαρία, όπου η οικογένεια μαζευόταν και η Αγκάθα απολάμβανε το αγαπημένο της γεύμα, αστακό, με παγωτό βατόμουρο για επιδόρπιο. Τις πρώτες εβδομάδες, μάλιστα, οι επισκέπτες θα βλέπουν μερικές από τις τελευταίες εργασίες ανακαίνισης, ώστε να καταλάβουν πώς κτήμα και σπίτι απέκτησαν την παλιά τους γοητεία.

Η Αγκάθα Κρίστι (1890-1976) αγόρασε το κτήμα το 1938 και το χρησιμοποιούσε ως εξοχικό της μέχρι το 1959. Το 2000 παραχωρήθηκε από την οικογένειά της στον Οργανισμό Αρχαιοτήτων το κτήμα (εμβαδού 120.000 τετραγωνικών μέτρων), αλλά μόνο ο κήπος, το λεμβοστάσιο και τα γραφικά μονοπάτια που διατρέχουν την έκταση ήταν ανοικτά στο κοινό. Το σπίτι παρέμενε στην ιδιοκτησία της κόρης της Αγκάθα Κρίστι, Ροσαλίντ, και του συζύγου της Αντονι Χικς, μέχρι που πέθαναν το 2004 και 2005 αντίστοιχα.

«Ελπίζουμε πως οι επισκέπτες θα το απολαύσουν όσο και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του, την εποχή που τα πάρτι μάζευαν ένα πλήθος που αγαπούσε τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την ομορφιά και την έμπνευση του Ντέβον», δηλώνει σήμερα ο διευθυντής του κτήματος, Ρόμπιν Μπράουν.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028