Στον 85χρονο σήμερα Δημήτρη Ραυτόπουλο, διακεκριμένο κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας, απονεμήθηκε φέτος το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" από την Εταιρεία Συγγραφέων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Μαρτίου, στο Public της Πλατείας Συντάγματος, όπου παρουσιάστηκε και το νέο ημερολόγιο της Εταιρείας για το 2009.
Το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" που καθιερώθηκε το 2001 απο την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων (προς τιμήν της συγγραφέως), απονέμεται κάθε χρόνο σε ξένο ή έλληνα συγγραφέα, ο οποίος με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα.
Ο κ. Δημήτρης Ραυτόπουλος, γεννημένος στον Πειραιά το 1924, εξαίρετο παράδειγμα κριτικής οξύνοιας των μεταπολεμικών χρόνων, καταθέτει από νωρίς τα επιχειρήματά του στην περιπέτεια του κριτικού λόγου στον τόπο μας. Από τα ιθύνοντα μέλη του τολμηρού και καθ’ όλα αξιόλογου περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης (1955-1967), ψυχή του μεταδικτατορικού Ηριδανού, μαχητικός διανοούμενος, αταλάντευτος υπερασπιστής των απόψεών του απέναντι σε εξουσιαστικούς συνθλιπτικούς μηχανισμούς, αρθρογράφος της Αυγής, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής, ο κ. Ραυτόπουλος σε καιρούς αισθητικής και κριτικής ανυποληψίας υψώνει ανάστημα ήθους.
Από τα πρώτα του βιβλία, Οι ιδέες και τα έργα (1965), Τέχνη και εξουσία (1985), Κρίσιμη λογοτεχνία (1986), Σημεία στίξεως (1987), μέχρι τα τελευταία, Άρης Αλεξάνδρου, ο Εξόριστος (1996) και Αναθεώρηση Τέχνης, η Επιθεώρηση Τέχνης και οι άνθρωποί της (2006), ο κ. Ραυτόπουλος με κριτική ευθυβολία αναδεικνύει στη μελέτη κυρίως πεζογραφικών κειμένων αφηγηματικές διεργασίες της ιδεολογίας, αντιστέκεται στα αισθητικά απολιθώματα κομματικών προγραμμάτων, αγωνίζεται για τη δημιουργία κριτικής και ιδεολογικής ανανέωσης και δεν αναγνωρίζει καμιά νομιμότητα επέμβασης και καθοδήγησης στην τέχνη.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της "Επιθεώρησης Τέχνης", μαχητικός διανοούμενος, αρθρογράφος της "Αυγής", δοκιμιογράφος, συγγραφέας, και μεταφραστής που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να παρακολουθεί την ελληνική λογοτεχνία και την ελληνική κριτική σκέψη και να υπερασπίζεται με παρρησία τις απόψεις του: πολιτικές και αισθητικές.
Πέρυσι, τιμήθηκε για τη διεισδυτική παρουσία και ματιά του στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου