2/10/09

Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου 2009 από το ΕΚΕΒΙ

image

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) απένειμε για πέμπτη συνεχή χρονιά, τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου - για Ταινία Μικρού Μήκους, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 32ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 το βράδυ, στον κινηματογράφο Ολύμπια.

Τα βραβεία, παρέδωσε στους νικητές η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κυρία Κατρίν Βελισσάρη συγχαίροντας τους νέους δημιουργούς για την επιτυχία τους.

Τα βραβευμένα σενάρια, βασισμένα σε έργα της ελληνικής  λογοτεχνίας, επέλεξε η κριτική  επιτροπή αποτελούμενη από: τους συγγραφείς κ. Πέτρο Μάρκαρη, κ. Δημήτρη Νόλλα, την δημοσιογράφο�κριτικό κινη�ματογράφου κ. Μαρία Κατσουνάκη και την σκηνοθέτη κ. Φωτεινή Σισκοπούλου. Φέτος, η επιτροπή αποφάσισε τη διεύρυνση του αριθμού των βραβείων από ένα σε τρία, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ, αντίστοιχα, με στόχο την ενίσχυση του έργου ακόμη μεγαλύτερου αριθμού νέων δημιουργών.

Για το 2009, η  κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει ομόφωνα τα εξής βραβεία:

1.     Το 1ο Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου (αξίας 3000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Παναγιώτη Αχουριώτη για το σενάριο του Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ, διασκευή από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η Επιτροπή  εκτίμησε ιδιαίτερα τη δημιουργική επεξεργασία του διηγήματος του Παπαδιαμάντη και τη μεταφορά του στο σήμερα, τη στέρεη δομή των χαρακτήρων και την προσέγγιση του κεντρικού ήρωα του Παπαδιαμάντη από το σεναριογράφο, καθώς και την άρτια ανάπτυξη των διαλόγων του σεναρίου.

Το πρώτο  βραβείο αποκτάει το δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του προγράμματος «Μικροφίλμ» της ΕΡΤ.

2.    Το 2ο Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου (αξίας 2000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεταιστον Αλέξανδρο Τσαντίλα για το σενάριο του Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ από το διήγημα «Ο Γρασαδόρος» του Ρένου Αποστολίδη. Η Επιτροπή αξιολόγησε πολύ θετικά το ρεαλιστικό, σύγχρονο, περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του σεναρίου, καθώς και την ικανότητα του σεναριογράφου να φτιάχνει σύγχρονους, αληθινούς, χαρακτήρες.

3.     Το 3ο Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου (αξίας 1000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Στέφανο Μονδέλο για το σενάριο του ΔΥΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ, βασισμένο στο ομώνυμο εικονογραφημένο παραμύθι του Νικόλαου Ανδρικόπουλου. Η Επιτροπή έκρινε ότι η προσπάθεια του σεναριογράφου να διασκευάσει ένα παιδικό βιβλίο, καθώς και η χρησιμοποίηση μικτών τεχνικών καθιστούν τον σενάριο άξιο για ένα βραβείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της  ταινίας «Σκαριμπίμ-Σκαριμπόμ» των  Μανώλη Τσίπο και Βασίλη Νούλα, που  προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα  του Φεστιβάλ την ερχόμενη Τετάρτη, είχε βραβευθεί από το ΕΚΕΒΙ το 2005.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028