10/10/09

European Union Prize for Literature

Νέοι, άγνωστοι συγγραφείς κατεβαίνουν από τα ράφια

Ενα νέο βραβείο για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία γεννήθηκε: το όνομα αυτού European Union Prize for Literature ή αν προτιμάτε Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Λογοτεχνία.

image Θεσμοθέτης και χρηματοδότης το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ε.Ε., που το κάνουν πράξη η Ευρωπαϊκή Ενωση Βιβλιοπωλών (EBF: European Booksellers Federation), το Ευρωπαϊκό Κογκρέσο των Συγγραφέων (EWC: European Writers Congress) και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP: Federation of European Publishers).

Οι πρώτοι δώδεκα νικητές είναι συγγραφείς, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλο και αναγνωρίσιμο έργο, προέρχονται από την Αυστρία (Πάουλ Χόχγκατερερ), την Κροατία (Μίλα Παβίσεβιτς), τη Γαλλία (Εμανουέλ Παγκανό), την Ουγγαρία (Σέκσι Νοέμι), την Ιρλανδία (Κάρεν Τζίλετς), την Ιταλία (Ντανιέλε Ντελ Γκιουντίτσε), τη Λιθουανία (Λάουρα Τσερνιαουσκάιτε), τη Νορβηγία (Καρλ Τίλερ), την Πολωνία (Γιάτσεκ Ντούκα), την Πορτογαλία (Μαρία Καρντόζο), τη Σλοβακία (Πάβελ Ρανκόφ) και τη Σουηδία (Ελένα Χένσεν). Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν των 5.000 ευρώ.

Ο σκοπός του νέου βραβείου, όπως περιγράφεται στο ιδρυτικό του θεσμού, «είναι να στρέψει την προσοχή στη δημιουργικότητα και στον ποικίλο πλούτο της σύγχρονης λογοτεχνίας της Ευρώπης, να προωθήσει την κυκλοφορία της λογοτεχνίας και να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδιαφέρον για λογοτεχνικά έργα, τα οποία έχουν μη εθνικό χαρακτήρα».

Η απονομή των πρώτων βραβείων έγινε την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο, στο Θέατρο Flagey των Βρυξελλών. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό Γιαν Φίγκελ. Στην ομιλία του, μπροστά σε οκτακόσιους ανθρώπους του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τόνισε:

«Αυτό το βραβείο υπογραμμίζει τη δύναμη της Ευρώπης αναφορικά με την ποιότητα και τη δημιουργικότητα της λογοτεχνικής παραγωγής της. Εχει στόχο να πάρει τα έργα των νέων δημιουργών από τα ράφια και να τα παραδώσει στα χέρια και τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο μπεστσελερίστας Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ, σε ρόλο πρεσβευτή και παρουσιαστή για το πρώτο βραβείο, έδωσε το σήμα να αρχίσει η εκδήλωση και δεν άργησε ν' ανοίξει διάλογο για τη λογοτεχνία. Το συμπέρασμα, στο οποίο έφθασε αυτός ο δημόσιος προβληματισμός, ήταν «ότι η επιτυχία αυτού του βραβείου θα είναι να διαδώσει τη λογοτεχνία εντός και εκτός συνόρων της Ευρώπης». Στην τελετή απονομής βρέθηκε και η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη. Το θεωρεί πολύ σημαντικό γιατί, όπως μας δήλωσε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το βιβλίο στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας. Αναγνωρίζει ότι είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας».

Το βραβείο θα απονέμεται σε τρεις φάσεις κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011, με 11 ή 12 νικητές κάθε φορά, αφού πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός 34, που είναι οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πολιτισμός». Για το κάθε βραβείο δεν αποφασίζει μία κεντρική ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο νικητής ψηφίζεται από μία εθνική επιτροπή της κάθε χώρας, η οποία αποτελείται από συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας, δημοσιογράφους και εκδότες. Το βραβείο στις επόμενες δύο φάσεις θα απονεμηθεί στις ακόλουθες χώρες:

* 2010: Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.

* 2011: Βουλγαρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Σερβία, Ολλανδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επιχειρηματικός τομέας των εκδόσεων μπορεί να μη συναγωνίζεται τις... αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις φθάνουν στα 23 δισ. ευρώ. Πέραν του ότι ωθεί τη δημιουργικότητα των συγγραφέων, αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και εύρεσης θέσεων των εργαζομένων.

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028