23/10/09

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή 'Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα της 54ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Βελιγραδίου, που ανοίγει τις πύλες της στις 26 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΕΒΙ -σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και συγγραφείς και με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι- έχει προγραμματίσει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις βιβλίου των Βαλκανίων, που φιλοξενεί 800 εκθέτες από όλο τον κόσμο και δέχεται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες. Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα υπουργεία Πολιτισμού Ελλάδας και Σερβίας. Η Σερβία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη  Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2012.

image

Σαράντα συνολικά εκδότες θα συμμετάσχουν με βιβλία τους στην Έκθεση, εννιά από τους οποίους θα παραστούν οι ίδιοι στο Βελιγράδι: Εστία, Μίλητος, Μεταίχμιο, Α. Μαλλιάρης-Παιδεία, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αγιορείτικη Εστία, Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Στο Βελιγράδι θα βρεθούν, επίσης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), ενώ θα συμμετάσχουν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ).

Το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συζητήσεις, παιδικά εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ, καθώς και «τρισδιάστατες» προβολές ντοκιμαντέρ με θέμα «Η Αρχαία Αγορά» από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Σημαντική είναι η παρουσία δεκατριών Ελλήνων συγγραφέων που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα. Πρόκειται για τους: Δημήτρη Νόλλα, Τάκη Θεοδωρόπουλο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Αλέξη Σταμάτη, Έλενα Χουζούρη, Δημήτρη Μίγγα, Κώστα Ασημακόπουλος, τον πανεπιστημιακό Χρήστο Γιανναρά, τους ποιητές Μαρία Λαϊνά και Νάσο Βαγενά και τους συγγραφείς παιδικού βιβλίου Βάσω Ψαράκη και Χαρά Γιαννακοπούλου. Το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ θα εκπροσωπήσει ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη τελετή εγκαινίων της ΔΕΒ Βελιγραδίου.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα πλαισιώνεται και από παράλληλες εκδηλώσεις: Η Ταινιοθήκη του Βελιγραδίου έχει επιμεληθεί το αφιέρωμα «Η Ελληνική λογοτεχνία στο σινεμά» με προβολές διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών εμπνευσμένων από την αρχαία ελληνική δραματολογία και από το έργο του Καζαντζάκη, ενώ η Εστία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βελιγράδι διοργανώνει έκθεση λευκωμάτων με θέμα «Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Ελλάδα».

Επίσης, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ι.Μ. Kolarac οργανώνει διαλέξεις για την ελληνική λογοτεχνία με ομιλητές διδάσκοντες του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλολογικής Σχολής Βελιγραδίου. 

Στο Ελληνικό Περίπτερο, στο επίκεντρο της Έκθεσης, θα παρουσιαστεί -σε χώρο 200 τ.μ.- η σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή χωρισμένη σε οκτώ θεματικές ενότητες: 1. Αρχαία Ελλάδα, 2. Μυθοπλασία: Μυθιστόρημα – Διηγήματα - Αστυνομικό μυθιστόρημα – Θέατρο, 3.Ποίηση, 4.Παιδικό βιβλίο, 5.Θεματικές ενότητες: Λευκώματα - Επιστήμες του Ανθρώπου -Ιστορία – Γαστρονομία, 6. Μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία στα σερβικά, 7. Εκδόσεις εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ξένους-Λεξικά, 8.Ορθοδοξία.

Ο Έφηβος των Αντικυθήρων, θα καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο του περιπτέρου -στην ενότητα για την Αρχαία Ελλάδα- σε εξαιρετικό αντίγραφο που προσέφερε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Παράλληλα με την έκθεση βιβλίου στο Ελληνικό Περίπτερο παρουσιάζονται και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του ελληνικού λογοτεχνικού -και όχι μόνο- πολιτισμού:

* Έκθεση με έργα του γνωστού σκιτσογράφου Αρκά.

* Έκθεση με έξι πρωτότυπα έργα των Ελλήνων εικονογράφων που ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Αντερσεν.

* Ηχογραφημένες απαγγελίες στίχων των βραβευμένων με Νόμπελ Ελλήνων ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη

* Προβολές ντοκιμαντέρ

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028